Tarihçe

LEFKE

ve köyleri
  •  Bademliköy
  •  Bağlıköy
  •  Cengizköy
  •  Çamlıköy
  •  Denizli
  •  Doğancı
  •  Gaziveren
  •  Gemikonağı
  •  Taşpınar
  •  Yedidalga
  •  Yeşilırmak
  •  Yeşilyurt

Lefke adının nereden geldiği ile ilgili birçok varsayım olsa da, en güçlüsü, M.Ö. 300 senesinde Ptolome (Mısır) hanedanı kralının oğlu prens Lefkon’a bu bölgede bir şehir kurması için düğün hediyesi olarak verildiği ve bu bölgeye “Lefkon” zamanla Lefke adı verildiğidir.

Yaklaşık olarak 4000 senelik bir tarihçeye sahip olan Lefke, Kıbrıs adasının kuzey batısında Lefkoşa’dan 62 km., Girne’den ise 68 km. uzakta yer almaktadır. Lefke’nin toplam alanı 8 kilometre karedir. Özellikle Osmanlı dönemi eserleri Lefke’de çok belirgin olarak göze çarpmaktadır. Bunun dışında, Roma, Venedik ve İngiliz dönemi yapıları Lefke’nin diğer tarihsel zenginlikleri arasındadır. İngiliz İdaresi döneminde, Lefke’nin Kıbrıs’taki 7. kaza olması gündeme gelmişti. Bu amaç doğrultusunda, 1930’lu yılların ortalarında Lefke’ye idari binalar yapılmıştı.
Lefke, yeşil ve mavinin tüm tonları, geçmiş medeniyetlere ait dönemlerin tanıklığını yapan tarihi eserleri, ceviz (1500 adet) ve hurma ağaçları (2000 adet), Kıbrıs’ın en lezzetli portakalı ve  pitoresk manzaraları ile tarihin her döneminde ilgi görmüştür. Lefke, temiz havası, huzurlu ortamı, zengin bakır maden yataklarına yakınlığı ve tarih, kültür ve doğa değerleri ile hiç kuşkusuz Kıbrıs adasının en muhteşem bölgesidir.
  • Bakır Kasabası LefkeKıbrıs ve bakır tarih sürecinde ayrılmaz bir ikili olarak adından söz ettirmişti. Antik dönemden beridir Lefke’de bakır maden kaynakları bulunmakla birlikte, 1914 yılında Kıbrıs’ta faaliyetlerine başlayan C.M.C (Cyprus Mines Cooperation-Kıbrıs Maden Şirketi) 1975 yılına kadar Kıbrıs’ta bakır madeni alanında çalışma yürütmüştür. Bakır madeni Lefke’yi etkilemiştir. Özellikle 1920’li yıllardan sonra madencilik Lefke’de iyice hissedilmiştir. Lefke, en parlak yıllarını bakır madenciliğinin zirvede olduğu 1940-1950’li yıllarında yaşamıştır. CMC çalışanları için bölgeye 500 dolaylarında ev, hastane, teknik okul yapılmıştır. Karadağ madeni, Kıbrıs’taki en kaliteli bakır maden alanıydı. Kıbrıs adasının ismi bakır ile ilgilidir (cuprum, cyprium). Kıbrıs adasının her yerinden göç alan Lefke, 1970’li yıllardan sonra göç veren bir kasaba halini almıştır. Günümüzde Lefke merkezin nüfusu 4000 kişi civarındadır.
  • Tarihsel MirasLefke’de yer alan kültürel ve tarihsel mirasın tanığı çok sayıdaki tarihi yer, Lefke’ye tarihi bir kasaba özelliğini yüklemektedir. Özellikle Lefke kasabası içerisinde yer alan Venedik, Osmanlı ve İngiliz dönemi mimari yapılarının yaratmış olduğu zenginlik fazlasıyla etkileyici ve görülmeye değerdir.
    Antik Soli harabelerini gezebilir, Kıbrıs’ta bilinen tek Pers eseri Vuni Sarayından güneşin batışını izleyebilir ve Kıbrıs adasına adını veren eski bakır maden ocaklarını görebilirsiniz. Kıbrıs’taki şehir krallıklarından biri olan Soli antik şehrindeki eşsiz güzellikteki MS. 4.yy’a tarihlendirilen Kuğu Mozaiği ve 2005 yılında Soli şehrinden çıkartılan ve Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesinde “Soli’nin altın yapraklar” adı ile sergilenen altın buluntular görülmeye değerdir.
    Lefke’de bulunan ve ona Osmanlı kasabası hüviyeti yükleyen Osmanlı mimari etkisi özellikleri taşıyan konaklar, 3 adet camii, Osmanlı türbeleri ve Osmanlı dönemine ait su kemerleri Lefke’nin Osmanlı karakterini güçlendirmektedir.
  • En Eski Türk Belediyesi1900 senesinde kurulan Lefke Belediyesi, Kıbrıs’taki en eski Türk belediyesidir.  1970’li yıllarda Lefke 53 köyün merkezi durumunda idi. Günümüzde 13 köy Lefke belediye hudutları içerisindedir.
  • Lefke Avrupa Üniversitesi1990 yılında Lefke bölgesine ekonomik ve sosyal bir hareket getirmek maksadıyla kurulan Lefke Avrupa Üniversitesinde (LAÜ) farklı ülkelerden gelen yaklaşık 10.000 öğrenci öğrenim görmektedir. Lefke’nin eğitim ve bilim yuvası konumundaki üniversitenin rektörlüğünü, Lefke doğumlu Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen yapmaktadır.